Kandydaci

Wydział Nauk Rolniczych
Instytut Rolnictwa i Ogrodnictwa
ul. B. Prusa 14, 08-110 Siedlce
tel. 25 643 13 09, 25 643 13 51
e-mail: iro@uws.edu.pl, dwanz@uws.edu.plhttps://wr.uph.edu.pl

Opis studiów:

Program studiów obejmuje przedmioty zawodowe z zakresu:

  • Polityka wyżywienia ludności,
  • Gleba i klimat w bezpieczeństwie żywnościowym,
  • Produkcja i ocena płodów rolnych,
  • Mikrobiologiczne bezpieczeństwo żywności,
  • Przechowalnictwo i przetwórstwo surowców roślinnych,
  • Substancje żywieniowe i antyżywieniowe w wybranych roślinach rolniczych,
  • Produkcja i ocena surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego,
  • Rynek produktów żywnościowych,
  • Audyt systemu zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności,
  • Wdrożenie GHP, GMP i HACCP do zakładu,
  • Rola i zadania organów urzędowej kontroli żywności – nadzór nad bezpieczeństwem zdrowotnym żywności,
  • System wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF),
  • Ekonomiczny wymiar bezpieczeństwa żywnościowego,
  • Aspekty zdrowotne bezpieczeństwa żywnościowego,
  • Bezpieczeństwo dostaw żywności,
  • Polityka interwencyjna państwa w zakresie przeciwdziałania zagrożeniom bezpieczeństwa żywnościowego,
  • Europejski Zielony Ład w kontekście bezpieczeństwa żywnościowego

Uzyskane kwalifikacje, uprawnienia:

  • świadectwo ukończenia studiów podyplomowych,
  • pogłębienie i doskonalenie wiedzy dotyczącej bezpieczeństwa żywnościowego, w tym systemów bezpieczeństwa żywności od etapu pozyskania surowca do momentu dotarcia do ostatecznego konsumenta czyli zapewnienie bezpieczeństwa na etapie produkcji, przechowalnictwa, przetwórstwa i dystrybucji żywności,
  • pogłębienie i doskonalenie wiadomości dotyczących urzędowej kontroli jakości żywności na podstawie obowiązujących uwarunkowań prawnych na poziomie krajowym i międzynarodowym,
  • pogłębienie i doskonalenie wiedzy z zakresu wyżywienia ludności, w tym uwarunkowań fizycznych, społeczno – ekonomicznych i aspektów zdrowotnych bezpieczeństwa żywnościowego,
  • przygotowanie do zastosowania wiedzy w praktyce gospodarczej.
Czas trwania w semestrach oraz liczba godzin ogółem:

2 semestry, ogółem: 190 godzin, forma niestacjonarna (zajęcia odbywać się będą w soboty i niedziele)

Warunki przyjęcia i wymagane dokumenty:

  • Ukończone studia wyższe I stopnia, II stopnia lub jednolite studia magisterskie.
  • Kandydaci rejestrują się w systemie IRK oraz składają wymagane dokumenty.
  • Wymagane dokumenty:
  • dyplom ukończenia studiów,
  • podanie o przyjęcie na studia,
  • oświadczenie o zapoznaniu się i akceptacji warunków płatności

Miejsce składania dokumentów:

Wydział Nauk Rolniczych
Sekretariat Instytutu Rolnictwa i Ogrodnictwa, pokój nr 108
ul. Bolesława Prusa 14, 08-110 Siedlce
tel. 25 643 13 09
e-mail: iro@uws.edu.pl Godziny otwarcia: 8:00 – 15:00