Wydział Nauk Rolniczych
Instytut Rolnictwa i Ogrodnictwa
ul. B. Prusa 14, 08-110 Siedlce
tel. 25 643 13 09, 25 643 13 51
e-mail: iro@uws.edu.pl, dwanz@uws.edu.plhttps://wr.uph.edu.pl
Opis studiów:
Program studiów obejmuje przedmioty zawodowe z zakresu:
- Polityka wyżywienia ludności,
- Gleba i klimat w bezpieczeństwie żywnościowym,
- Produkcja i ocena płodów rolnych,
- Mikrobiologiczne bezpieczeństwo żywności,
- Przechowalnictwo i przetwórstwo surowców roślinnych,
- Substancje żywieniowe i antyżywieniowe w wybranych roślinach rolniczych,
- Produkcja i ocena surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego,
- Rynek produktów żywnościowych,
- Audyt systemu zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności,
- Wdrożenie GHP, GMP i HACCP do zakładu,
- Rola i zadania organów urzędowej kontroli żywności – nadzór nad bezpieczeństwem zdrowotnym żywności,
- System wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF),
- Ekonomiczny wymiar bezpieczeństwa żywnościowego,
- Aspekty zdrowotne bezpieczeństwa żywnościowego,
- Bezpieczeństwo dostaw żywności,
- Polityka interwencyjna państwa w zakresie przeciwdziałania zagrożeniom bezpieczeństwa żywnościowego,
- Europejski Zielony Ład w kontekście bezpieczeństwa żywnościowego
Uzyskane kwalifikacje, uprawnienia:
- świadectwo ukończenia studiów podyplomowych,
- pogłębienie i doskonalenie wiedzy dotyczącej bezpieczeństwa żywnościowego, w tym systemów bezpieczeństwa żywności od etapu pozyskania surowca do momentu dotarcia do ostatecznego konsumenta czyli zapewnienie bezpieczeństwa na etapie produkcji, przechowalnictwa, przetwórstwa i dystrybucji żywności,
- pogłębienie i doskonalenie wiadomości dotyczących urzędowej kontroli jakości żywności na podstawie obowiązujących uwarunkowań prawnych na poziomie krajowym i międzynarodowym,
- pogłębienie i doskonalenie wiedzy z zakresu wyżywienia ludności, w tym uwarunkowań fizycznych, społeczno – ekonomicznych i aspektów zdrowotnych bezpieczeństwa żywnościowego,
- przygotowanie do zastosowania wiedzy w praktyce gospodarczej.
2 semestry, ogółem: 190 godzin, forma niestacjonarna (zajęcia odbywać się będą w soboty i niedziele)
Warunki przyjęcia i wymagane dokumenty:
- Ukończone studia wyższe I stopnia, II stopnia lub jednolite studia magisterskie.
- Kandydaci rejestrują się w systemie IRK oraz składają wymagane dokumenty.
- Wymagane dokumenty:
- dyplom ukończenia studiów,
- podanie o przyjęcie na studia,
- oświadczenie o zapoznaniu się i akceptacji warunków płatności
Miejsce składania dokumentów:
Wydział Nauk Rolniczych
Sekretariat Instytutu Rolnictwa i Ogrodnictwa, pokój nr 108
ul. Bolesława Prusa 14, 08-110 Siedlce
tel. 25 643 13 09
e-mail: iro@uws.edu.pl Godziny otwarcia: 8:00 – 15:00