Kandydaci

Wydział Nauk Rolniczych
Instytut Rolnictwa i Ogrodnictwa
ul. B. Prusa 14, 08-110 Siedlce
tel. 25 643 13 09, 25 643 13 51
e-mail: iro@uws.edu.pl, dwanz@uws.edu.plhttps://wr.uph.edu.pl

Opis studiów:

Program studiów obejmuje przedmioty zawodowe z zakresu:

  • podstaw chemii rolniczej (żyzność gleb i metody badania żyzności, mineralne żywienie roślin i ich skład chemiczny, technologia produkcji i właściwości nawozów, technologia nawożenia i wpływ nawozów na plon i jego jakość),
  • podstaw uprawy roli (teoretyczne podstawy uprawy roli, specyficzne cechy polowej produkcji roślinnej, uprawa pod różne grupy roślin w zmianowaniu, współczesne problemy i nowe kierunki w uprawie roli i roślin),
  • technologii uprawy roślin (biologia gatunków roślin uprawnych i ich znaczenie gospodarcze, kierunki użytkowania gatunków roślin rolniczych, technologie uprawy roślin rolniczych),
  • łąkarstwa (rola użytków zielonych w produkcji pasz i ochronie środowiska, nawożenie, metody zagospodarowania i użytkowanie użytków zielonych),
  • integrowanej ochrona roślin (wpływ czynników chorobotwórczych na plonowanie i jakość plonu, budowa, rozwój i szkodliwość podstawowych agrofagów, zwalczanie chorób i szkodników roślin uprawnych),
  • żywienia zwierząt z fizjologią (zasady żywienia podstawowych gatunków zwierząt gospodarskich, skład chemiczny pasz, trawienie i przyswajanie składników pokarmowych),
  • chowu zwierząt gospodarskich (etapy pracy hodowlanej zwierząt, znaczenie gospodarcze i produkcyjność pogłowia zwierząt, wskaźniki wydajności mlecznej, nieśnej i wartości rzeźnej, technologie wychowu zwierząt, produkcji mleka, mięsa i innych surowców pochodzenia zwierzęcego),
  • ekonomiki rolnictwa (funkcjonowanie gospodarstwa rolniczego w warunkach unijnych, uwarunkowania rozwoju polskiego rolnictwa, Wspólna Polityka Rolna
    a gospodarstwo rolnicze),
  • podstaw rachunkowości rolnej (prowadzenie rachunkowości w przedsiębiorstwach rolnych zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa krajowego, Dyrektywami UE oraz Międzynarodowymi Standardami Rachunkowości),
  • techniki rolniczej (racjonalne wykorzystanie maszyn i rządzeń stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej),
  • marketingu rolniczego (znaczenie marketingu, marketingowe aspekty działalności rolniczej, promocja i reklama usług w otoczeniu rolnictwa),
  • ekologii rolniczej (znaczenie, funkcje i rozwój rolnictwa ekologicznego),
  • doradztwa technologicznego (doskonalenie systemów wiedzy rolniczej, umiejętności metodyczne w pracy informacyjnej i w pracy z ludźmi),
  • agroinformatyki (programy komputerowe stosowane w rolnictwie),
  • postępu biologicznego (osiągnięcia hodowli, wprowadzanie nowych odmian do praktyki rolniczej).

Uzyskane kwalifikacje, uprawnienia:

  • uzyskanie wykształcenia rolniczego przez absolwentów nierolniczych studiów wyższych,
  • zdobycie nowej specjalności zawodowej przez absolwentów wyższych uczelni,
  • uzyskanie kwalifikacji pozwalających na przejęcie gospodarstwa rolnego oraz na ubieganie się o pomoc finansową z programów unijnych,
  • otrzymanie świadectwa ukończenia studiów podyplomowych z rolnictwa.
Czas trwania w semestrach oraz liczba godzin ogółem:

2 semestry, ogółem: 180 godzin

Warunki przyjęcia i wymagane dokumenty:

  • Ukończone studia I, II stopnia lub studia jednolite magisterskie,
  • Wymagane dokumenty:
  • podpisany przez kandydata formularz zgłoszenia na studia (wydruk z programu IRK),
  • oświadczenie o zapoznaniu się z opłatami oraz zasadami ich wnoszenia (wydruk
    z programu IRK)
  • odpis dyplomu ukończenia studiów wyższych.

Kandydat składając dokumenty jest zobowiązany do potwierdzenia swojej tożsamości i okazania dowodu osobistego lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość kandydata na studia podyplomowe (oryginał dokumentu do wglądu).

Miejsce składania dokumentów

Wydział Nauk Rolniczych

Sekretariat Instytutu Rolnictwa i Ogrodnictwa, pokój nr 108

ul. Bolesława Prusa 14, 08-110 Siedlce

tel. 25 643 13 09

Godziny otwarcia: 8:00 – 15:00

Wysokość czesnego (link).